Intervju med Lenny B (Dust Bolt)

Det tyska thrash metal bandet Dust Bolt har en medelålder på bara 21 år, men dom har ett sound som påvisar en musikalisk mognad den ringa åldern på bandets 4 medlemmar till trots. Den 4 Juni släpper dom sin andra fullängdare, Awake the Riot, via Napalm Records här i Sverige. MickeyMike.se tog upp Lenny B (vokalist och gitarrist) tid och pratade bland annat om nya skivan och vem det är i bandet som gillar Nelly Furtado.

MickeyMike.se: Men vi börjar från början, hur bildades Dust Bolt?
Lenny B: Dust Bolt startade redan 2006. Vår basist och jag gick i skolan tillsammans och började spela musik tillsammans. Efter jag träffat vår trummis och andra gitarrist, som bodde i samma by som vi, så ville vi starta ett band. Då vi alla bara var omkring 13 år gamla så började vi som ett coverband av våra favorit punk -och metalband, men det blev snart mer seriöst när vi började vilja skriva egna låtar och göra spelningar. Vi spelade på bland annat regionala ställen och började vara med i musiktävlingar. Vi jobbade hela tiden på vår teknik och låtskrivandet och blev förband åt band så som Sepultura och Napalm Death. Dust Bolts musik  blev hårdare och snabbare över tiden och vi träffade snart dom rätta personerna som hjälpte oss att spela in vår första självproducerade demo som heter Chaos Possession som släpptes 2010 och innehåller fem låtar. Chaos Possession blev månadens demo i tyska Metal Hammer Magazin och Dust Bolt beskrevs som morgondagens hjältar. Bandet spelade mer och mer live och snart fick vi massor av uppmärksamhet av både publiken och media. Under 2011 var vi förband åt Six Feet Under på deras Europaturné och innan dess hade vi vunnit den tyska upplagan av Wacken Metal Battle och började spela in vår första fullängdare Violent Demolition i slutet av 2011. Med det albumet fick vi skivkontrakt med Napalm Records, som släppte vår debut sommaren 2012. Efter det har Dust Bolt gjort väldigt många spelningar i Tyskland och Centraleuropa, festivaler och turnéer, t.ex med Obituary, och blev omtalade internationellt. Under 2013 spelade vi live nästan varje helg, en Europaturné med Heathen och Generation Kill och en liten tysk turné med Dr Living Dead innan vi började spela in vår andra och nya skiva, Awake the Riot, som släpps i Sverige 4 Juni, även den via Napalm Records, och kommer bli promotad med många spelningar och festivaler i sommar och det kommer en Europaturné i slutet av året.

MM: Vad är historien bakom bandnamnet?
LB: Innan vi släppte vår första demo hade vi ett ganska dumt tyskt bandnamn och försökte komma på ett nytt. Någon av oss kom på Dust Bolt som vi verkligen gillade och till slut valde eftersom det lät och såg coolt ut. Vi gillade idén med att ha ett bandnamn som inte hade någon speciell betydelse…ännu. Det kanske utvecklas och får en betydelse med tidens gång.

MM: Ny skiva på gång, vad var er vision med nya skivan?Dust Bolt - Awake the Riot
LB: Hela skrivprocessen för Awake the Riot har varit mycket intressant och spännande för oss. Då vi alla är unga så har vi gått igenom erfarenheter som alla måste gå igenom förr eller senare. Tiden sedan förra skivan har vi alla fått många nya erfarenheter, tycker jag, både personligen, musikaliskt och tillsammans som ett band samtidigt som alla var för sig. Hela processen och händelserna har haft stor inverkan på låtskrivandet. För oss har musiken vart ett sätt att hantera saker som händer runt omkring oss, så vår vision var att ta allt det och sätta det i musiken på vår nya skiva, göra den bättre än första och visa andra aspekter av Dust Bolt medans vi fortfarande gör ett brutalt thrash metal album. Vi jobbade bara hårdare och försökte utveckla varje aspekt. När det gäller innehållet ville vi ge en känsla av aggressiv och kraftfull ungdom och en ny generation av thrash metal som håller långfingret högt upp i luften och kämpar för sin tro.

MM: Hur tycker du resultatet av skivan blev?
LB: Vi är verkligen nöjda med den!  Det är alltid svårt att säga något om den egna musiken eller det egna resultat, men det jag kan säga är, att vi är helt nöjda med resultatet och allt faktiskt blev som vi ville att det skulle bli! Nu kan vi knappt vänta med att spela dom nya låtarna live på så många ställen som möjligt!

MM: Hur tycker du att ni har utvecklats musikaliskt sen Violent Demolition?Dust Bolt - Violent Demolition
LB: Sen släppet av Violent Demolition 2012 har det gått två mycket spännande år. Vi har lärt oss mycket som musiker på den tiden. Vi har spelat många shower och gjort några bra turnéer och  du lär dig så mycket nytt bara genom att spela live. Du måste lära dig att hantera alla omständigheter som du kan tänka dig och det lär dig mycket under resans gång. Jag tycker att alla vi har utvecklats musikaliskt på grund av det. Jag har också jobbat med min sång och nästan helt slutat röka för det. Jag tycker vi lyckas visa fler sidor musikaliskt på den nya skivan rent generellt.

MM: Vad inspirerade er under skrivandet av Awake the Riot?
LB:  Som jag sa, så är det faktiskt livet som inspirerar oss mest. Det är bara att titta runt hörnet för att möta saker i den här världen som verkligen är fucked up! Vi är inte sådana människor som inte bryr oss om sådana saker eller bara tänker på oss själva, vi har kanske en mer punkaktig attityd när det kommer till innehåll. Det är svårt att sammanfatta allt i en mening eller intervju, men jag tror att varje liten sak som hänt det senaste två åren i våra liv hade en inverkan på låtarna som skrivits, oavsett om det är positivt eller negativt. Vi hade massa människor som sa åt oss att ge upp, men vi hade också bra människor som gav oss kraft till att göra skivan och stödde oss. Då vi är musiker så musik vårt sätt att hantera vissa saker, fundera och ta itu med dom. Även om det för en del människor bara kommer vara thrash metal, så för oss är musiken en stor del av oss på något sätt. Ibland gör jag jämförelsen att en skiva är som en bok som man skriver och kan stänga först när den är klar och nu är det dags för oss att dela med oss av den för andra människor och spela dom live.

MM: 5 skivor som haft störst inverkan på Dust Bolts sound?
LB: Wow, det är verkligen svårt att peka ut 5 enskilda plattor. Jag vill hellre nämna fem band om det är okej? Eftersom jag inte har en chans att nämna bara 5 skivor för det är så många. Vi är självklart thrash metal fans och banden som inspirerade oss mest är förmodligen Kreator, Slayer, Death för att nämna några. Sepultura hade också en stor inverkan på oss, särskilt för att vi känner dom personligen och dom stödde oss från första början. Dom är fantastiska människor även vid sidan om scenen. Som femte band skulle jag nämna gamla Metallica då dom var anledningen till att vi plockade upp instrumenten och började öva som barn. Som ett sjätte akt skulle jag vilja nämna Nelly Furtado, men fråga inte varför!

MM: Okej, jag ska inte fråga om Nelly Furtado, men vad lyssnar ni på privat? Lyssnar ni på annat än thrash metal? Kanske några guilty pleasures?
LB: Klart vi gör! Jag tror inte det finns några guilty pleasures, men varje bandmedlem har sina egna pleasures vid sidan om metalen. Jag personligen är ett stort Pearl Jam fan. Jag älskar deras lyrik. Ibland lyssnar jag även på jazz och det finns musik som är precis bredvid metalen som vi alla lyssnar på så som punkrockiga Bad Religion och vi lyssnar väldigt ofta på Pink Floyd, Led Zeppelin och andra 70-tals band. Jag tror det är dom huvudsakliga banden vi lyssnar på som inte är metal. Men vår basist (Bene M) gillar Nelly Furtado!

MM: Har ni någon drömartist ni skulle vilja jobba med i framtiden?
LB: Att göra en turné med Kreator som exempel skulle vara en dröm för mig personligen tror jag, men jag drömmer också om att göra en turné med en line up som består av våra vänners band. Det finns en hel del nya coola band på väg upp här i Tyskland och att göra en turné med dom banden skulle vara galet kul.

MM:  Vad händer i den närmaste framtiden för Dust Bolt?
LB: Vi försöker göra så många spelningar som möjligt på helgerna det här året. Vi har redan bokat flera spelningar i Tyskland, Österrike & Schweiz som headliner på småklubbar och festivaler. Just nu håller vi på att planera en turné i slutet av året eller början av 2015 genom hela Europa. När det gäller det här året så riktar vi in oss på vår närmsta omgivningar och när vi spelat i varje möjligt hörn där så ska vi under 2015 komma till fler länder. Det lovar jag och jag hoppas verkligen att vi får några spelningar i Sverige också. Vi har inte spelat där ännu och vi skulle gärna besöka våra vänner från Dr Living Dead och göra några spelningar.

MM: Får tacka så mycket för intervjun.

Dust Bolt

Dust Bolt på Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  • Mest klickade senaste 2 dygnen

    • Inget
  • Arkiv

%d bloggare gillar detta: