Intervju med Claudio Coassin (Fake Idols)

Italien fullkomligen öser ut förstklassiga band inom rock och metal nuförtiden. Fake Idols är inget undantag. Med den självbetitlade debutplattan, som släpptes via Lifeforce Records för ungefär 1 månad sen, i ryggen så tog MickeyMike.se ett snack med sångaren Claudio Coassin om bland annat nya plattan & hur det kommer sig att Mia Coldheart från Crucified Barbara gästar på en av låtarna.

MickeyMike.se: Hur bildades Fake Idols?
Claudio CoassinEnrico och jag brukade spela tillsammans i Raintime. Ivo och Ivan kommer från ett italiensk metalcoreband som heter Slowmotion Apocalypse. Vi har alltid varit vänner och vi spelade en hel del spelningar tillsammans och efter splittringen av de två banden så bestämde vi oss att slå våra påsar ihop för att skapa något nytt här. Det fanns bara en gitarrist och efter en lång period med provspelningar valde vi Cristian. Han var inte involverad i andra projekt efter att hans tidigare band Jar of Bones slutat några månader tidigare. Han var som klippt och skuren för det här bandet med sin rock n’ roll attityd som blev en perfekt blandning med den metal inställningen vi i resten av bandet har.

MM: Varför valde ni bandnamnet, Fake Idols?
CC: Vi tog namnet från en Raintime låt. Det är inte så att vi ville ha ett samband med det tidigare bandet, men vi tyckte bara om det namnet och vi tyckte verkligen att det var passande för det här nya projektet som ger den en helt annorlunda innebörd än låten. Fake Idols hänvisar inte till politik, det är bara en mystifiering och en klagan mot dagens idoliserande.

MM: Jag tror att dom flesta svenskarna inte känner till så mycket om italiensk rock och metal förutom band som Lacuna Coil och möjligen Disarmonia Mundi, hur kommer det sig tror du?
CC: Ha först i åtanke att dom flesta italienarna inte ens vet så mycket om italienska rock och metal! Jag tror att det finns många skäl till att försöka förstå sig på den här skiten. Först och främst, i Italien kommer ingen någonsin att ge dig 1 € för att stödja en musiker, som man gör i många andra länder, som i ditt antar jag. Det betyder att det är väldigt svårt att få det att fungera i musikbranschen. Sen är italiensk kultur känd för att undvika alla typer av rock eller något annat som inte är dum FAKE shitty trendig popmusik och om du har hela egna nationen emot dig, så är det ingen som kommer hjälpa dig. Italien kanske låter löjligt utomlands även med sin politiska situation, så en italiensk rocker kanske inte ses som trovärdig. Jag vet inte.

MM: Hur ser den italienska rock och metal scenen ut?
CC: Till trots vad du kanske tänker efter att ha läst mitt svar på förra frågan, så kan jag säga att i Italien är det fullt av rock och metalband och vi alla kämpar ”vänligt” för att komma ur skiten. 80% av rockklubbarna eller platser för spelningar är stängda och de få som är kvar låter dig spela nästan gratis eller så föredrar dom ett coverband för att tillfredsställa den mediokra italienska publiken som bara vill ha en öl och sjunga tillsammans med några FAKE artister. Men det finns några nya band som du förmodligen känner till eller kommer att känna till inom kort så som Destrage, Ready Set Fall, FleshGod Apocalypse The Secret som gör ett bra jobb och som uppskattas i många europeiska länder. Hoppas att vi kommer att följa efter i deras fotspår.

MM: Vad influerar er i er musik?
CC: Försök att föreställa dig ditt eget liv utan musiken du älskar. Försök att lyssna på ingenting annat än dagens skit pop & FAKE rockmusik som spelas på valfri radiostation utan att direkt bry sig om det. Det är precis vad jag gjort under dom senaste åren och det är bara en enkel anledning till varför jag har varit så till synes ytlig eller dum. Jag ville skapa något nytt och undvek därför att lyssna på nya hårda och tunga band för att undvika att bli naturligt influerade av deras trend.
Och här har du det här albumet.
Självklart har jag vart influerad av musiken jag växte upp med, men jag har försökt att blanda om det i min hjärna och kasta upp den i en 2014-version och hoppa över dom senaste årens utveckling.

MM: Hur skulle du beskriva er musik?
CC: Jag tycker verkligen att det finns något intressant och nytt i Fake Idols och jag slår vad om att du inte kan definiera genren vi spelar. Är det hårdrock? Är det heavy metal? Kanske är det något mitt emellan? Vi är inte så extrema för att definieras som ett metalband eller så mjukt som ett klassiskt hårdrocksband. Denna platta är en ständig omvandling av energi, melodi och djupa känslor som kan fånga dig från början till slutet. Alla låtar är olika varandra när det gäller riffing stilar, stämningar och texter. Musiken vi spelar kan vara rätt bro mellan den gamla och den nya generationen av rockers eftersom den bortser från trender. Om du är tillräckligt bra kan en trend ta dig till toppen under ett år, men när du inser att folk börjar röra sig åt ett annat håll måste du följa efter. Det betyder bara att du förlorar din primära identitet. Med den här plattan följer vi inte efter någon, vi är och vi kommer alltid vara Fake Idols.

MM: Hur kom samarbetet med Mia Coldheart från Crucified Barbara på låten My Hero till?
CC: Det är enkelt. Cristian och hans band, Jar of Bones, var förband åt Crucified Barbara under deras  italienska turné 2010. Cristian och Mia höll kontakten och när det var dags att spela in det nya albumet, så lät Cristian Mia lyssna på det nya materialet och hon gillade det mycket, särskilt rösten, så vi frågade henne vänligt om hon ville sjunga en låt tillsammans med mig och låtvalet föll på My Hero då den verkade mest lämpade för Mias underbara röst. Mia har gett oss en gåva med sin stora röst och rock attityd, vi är henne mycket tacksam!

MM: 5 plattor som haft störst inverkan på Fake Idols sound?
CC: Det är många band som influerat Fake Idols sound. Var och en av oss har sin egna föredragna genre och band, men vi alla älskar banden som skrev musikhistoria.
Iron Maiden – Seven son of a seventh son
MetallicaMaster of Puppets
Guns N’ Roses – Appetite for destruction
Pantera – Vulgar display of power
★ Led ZeppelinLed Zeppelin II

Och, naturligtvis, så gillar vi alla svensk death metal!

MM: Vad händer här närmast för Fake Idols?
CC: Vi har en del spelningar och festivaler bokade och fler kommer och vi planerar en Europaturné till hösten. Vi har fått några förslag som vi funderar över. Vi arbetar på nytt material för nästa skiva också, vi vill göra en uppföljare av vårt debutplatta för Lifeforce Records så snabbt som möjligt. Det är vad som händer just nu. Vad som händer längre fram vet vi inte än. Det beror främst på oss, men även hur våra bolag jobbar.

MM: Jag får tacka så mycket för intervjun och hoppas att eran Europaturné tar er till Sverige.

Fake IdolsFake Idols på Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  • Mest klickade senaste 2 dygnen

    • Inget
  • Arkiv

%d bloggare gillar detta: