Intervju med Dalay Tarda, Asís Rodriguez & Javier Martin (Rise to Fall)

Bandet Rise to Fall må komma från provinsen Biscaya i norra Spanien, men dom har ett sound som för tankarna till Göteborg. Med 2 plattor i ryggen och en ny platta på G så var det på tiden att MickeyMike.se tog sig en pratstund med bandet om bland annat hur metalscenen i Spanien ser ut och varför dom heter just Rise to Fall.

MickeyMike.se: Hur startade det för Rise To Fall?
Rise To Fall: Rise to Fall bildades 2006 med medlemmar från olika band som med målet att skapa musik som vi gillade. För närvarande består bandet av Dalay (sång), Hugo (gitarr), Javi (kompgitarr), Txamo (trummor) & Asis (bas). Vi tar influenser från svenska band och bandets musikstil är modern melodeath.

När bandet va nybildat släppte vi en 3-låts demo som gav oss möjligheten att spela runt om i Spanien. Debutskivan, Restore the Balance, släpptes 2010. Den plattan gav oss genomslag runt om i världen och vi turnerade i länder så som Japan.  Den andra plattan, Defying The Gods, släpptes 2012. Vi vill tro att med denna platta så skapade vi en personlig stil och vi fick turnera i länder så som Ryssland & Ukraina.

MM: Varför valde ni Rise to Fall som bandnamn?
RTF: Rise to Fall representerar en cykel och dom ständiga förändringar och utmaningar som kommer med den. Vi ska vara den mest utvecklade rasen, men ur vår synvinkel så använder vi teknik och kunskap på fel sätt, vilket skapar en tillbakagång istället för en evolution. Vi lever i stora förändringar och vi känner att slutet på cykeln är nära. Det är vår tro, vårt tecken.

MM: Hur ser metalscenen ut i Spanien?
RTF: Vi tycker att metalscenen i Spanien är lite fattig. Vi behöver mer publikstöd och mer marknadsföring från media. Vår musikstil är helt övergiven och underskattad. Vi har band så som Angelus Apatrida, Vita Imana, Crisix och nya band kommer varje år, men som jag sa tidigare, så saknar vi stöd.

MM: Har metalscenen i Spanien förändrats sen ni växte upp?
RTF: Ja, verkligen. Metalscenen har förändrats. Några stora spanska festivaler har lagt ner eller helt ändrat stil på grund av det bristande stödet. Dessutom har metalen i sig  förändrats till mer metalcore.

MM: Hur skulle ni beskriva er musik?
RTF: Känsla, Kraft & ilska!

MM: Vad influerar er?
RTF: Vår huvudsakliga influens är svensk musik, Göteborgs scenen. Vi lyssnar väldigt mycket på den typen av musik, men när vi växte upp lyssnade vi på en rad olika band som på något sätt nu är en del av Rise to Fall. Våra livserfarenheter ger den personliga tonen. Band som Soilwork och In Flames fick oss att komponera vår musik på det sätt som vi gör.

MM: Ja, jag tyckte att er musik påminner väldigt mycket skandinavisk metal på många vis och då var inte det en tillfällighet?
RTF:  Det är vår influens och den musik vi lyssnar på och känner till. Vi var inte ute efter ett konkret sound, det är bara det vi känner till.

MM: 5 plattor som haft störst inverkan på Rise to Fall sound?
RTF:

★ SoilworkFigure number Five – Fantastisk sång plus fantastisk musiksammansättning
★ Disarmonia Mundi – Fragments of D generation – Ett mycket fräsch metalalbum, full av energi. Bra synthar och melodier
★ In FlamesClayman – Första In Flames albumet vi lyssnade på. En omedelbar attraktion.
★ At The GatesSlaughter of the soul – Raseri, ilska och melodier perfekt sammansatt. Episka gitarrslingor.
★ Dark TrankilityDamage done – Groove!

MM: Vad händer för Rise to Fall i det närmaste?
RTF: Vi har precis avslutat inspelningen av vår tredje album. Förhoppningsvis släpps den i slutet av 2014 eller i början av 2015. Vi kommer försöka turnera så mycket som möjligt med den plattan. Europa är vårt främsta mål, men vi hoppas på att få turnera i Japan igen eftersom vi har många fans där. Att turnera i staterna skulle vara en dröm för alla oss, men vi har inte många kontakter där.
Annars är det viktigt att kommunicera med våra följare på Facebook och Twitter för att hålla dom uppdaterade med nyheter. Plattan släpps ju snart, så vi har en del material att visa.

MM: Ser fram emot er nya skiva och hoppas få se er på svensk mark snart.

Rise to Fall

Rise to Fall på Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  • Mest klickade senaste 2 dygnen

    • Inget
  • Arkiv

%d bloggare gillar detta: