Intervju med Christof Leim (The New Black)

Femmannabandet från Würzburg i Tyskland har ett likadant bandnamn som en Strapping Young Lad platta från 2006, The New Black, men där slutar också liknelserna med kanadensarna. För tyskarna låter snarare som ett Nickelback på steroider kryddat med Alter Bridge-vibbar och Black Label Society osande solon spetsat med något helt eget. Därmed inte märkligt att dom uppträtt på festivaler så som Wacken Open Air och Rock am Ring. Nu är dom aktuella med sitt fjärde alster, A Monster’s Life, som släpptes 26 Februari i år via AFM RecordsMickeyMike.se tog sig en pratstund med gitarristen Christof Leim om varför dom heter just The New Black, nya plattan och lite annat smått och gott.

MickeyMike.se
: Vi tar det från början, hur bildades The New Black?

Christof Leim: Det började, som många intressanta saker här i livet, med en hög alkoholkonsumtion, med skillnad att det kom något bra ur det den här gången. Fabs & jag var på en festival, vi kände varandra ytligt, började prata och bandet som spelade gjorde oss uttråkade, så en Caipirinha ledde till en annan och det i sin tur ledde till att vi där och då bestämde oss för att starta ett band.

MM.se: Varför valde ni just The New Black som bandnamn?
CL: Jag tycker det låter coolt och ikoniskt. Svart är alltid coolt och att frasen betyder ‘dagens hetaste skit’ och det skadar ju inte.

MM.se: Hur skulle du beskriva er musik?
CL: Tung rock med en hel del melodier, bra musicerande och riktiga låtar utan några tankar på om det är tillräckligt metal eller mainstream.

MM.se: Finns det något i ert sound ni vill att lyssnaren ska fokusera på som gör att ni sticker ut i mängden?
CL: Ja. Låtskrivandet, riffen och att låtarna är catchy.

MM.se: Vilka influenser har ni?
CL: Många olika då vi har olika musiksmaker. För The New Black var det en hel del Black Label Society från början. På senare tid har vi jämförts mycket med Alter Bridge och modern rock (Från Fabs), klassisk rock (från mig), thrash (från oss alla) och alternativ rock (från Fludid).

MM.se: 5 skivor som betytt mest för ert sound?
CL: Jag kan bara prata för mig själv här.
Stuck MojoSouthern Born Killers
Black Label SocietyBlessed Hellride
MetallicaMetallica
NickelbackAll The Right Reasons
PanteraA Vulgar Display Of Power

MM.se: Har ni någon som huvudsakligen skriver låtarna?
CL: Fabs är den som huvudsakligen skriver våra låtar. Jag skriver också en del och påpekar en hel del. Lyriken skrivs av Fludid och mig.

MM.se: Har ert sätt att skriva låtar på förändrats över årens lopp?The New Black Skivomslag
CL: Bara på den senaste skivan. Den här gången började Fabs med en uppsättning av texter och skrev musik runt orden. Plus att den här gången bidrog inte jag med riff utan koncentrerade mig på arrangemang och texterna.

MM.se: Ni släppte nyligen eran nya platta A Monster’s life, vad var visionen med plattan?
CL: Att ta ett stort steg framåt och nå fram dom sista 3% för att göra låtarna ännu coolare. Därför var vi tvungna att få en utomståendes betraktelse på det dvs en producent. Vi ville bara göra bra låtar utan fett eller onödiga delar.

MM.se: Hur skulle du beskriva resultatet?
CL: Jag tycker vi nådde målet.

MM.se: Omslaget för plattan skiljer sig lite från era tidigare skivsläpp, vad var tanken bakom omslaget?
CL: Vi ville komma bort från dom där grungeaktiga skalleomslagen. Inspiration för omslaget för den här skivan kommer från låten With a grin och textraden”Godzilla with a grin”.

MM.se: Den 20 Juni ska ni öppna för Sixx:A.M. i Hamburg, hur fick ni det giget?
CL: Vi är på samma bokningsbolag. Haha.

MM.se: Och slutligen, förutom det giget, vad händer för The New Black här i det närmaste?
CL: Just nu bokar vi en höst/vinter turné och kollar efter festivaler för 2017. Vi skulle verkligen vilja spela utanför Tyskland oftare.

MM.se: Hoppas det blir verklighet och hoppas får se er i Sverige inom en inte alltför avlägsen framtid. Tack för intervjun.

The New Black 2

Fludid (sång), Christof Leim (gitarr), Günt Auschrat (bas), Chris Weiß (trummor numera ersatt av Philipp Klinger), Fabian ‘Fabs’ Schwarz (gitarr)

The New BlackSpotify

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  • Mest klickade senaste 2 dygnen

    • Inget
  • Arkiv

%d bloggare gillar detta: